Skip to content
Homepage Woonzorg zieuwent
Menu
20 november 2022

Avond voor mantelzorgers

Begin augustus kregen de mantelzorgers een uitnodiging voor een bijeenkomst speciaal bedoeld voor de mantelzorgers van Woonzorg Zieuwent om met elkaar samen te komen. De avond bijeenkomst is verzorgd door Henk van de Berg.

Henk is geestelijk verzorger, maar zelf zegt hij liever specialist zingeving en levensvragen. Zo luidde ook de uitnodiging en het thema van de avond “Zingeving en Levensvragen bij ondersteuning voor Mantelzorgers.

In de Werenfriduskerk kwamen een 10 tal mensen samen om met elkaar van gedachte te wisselen en elkaar te bevragen over ieders zorgen en dilemma’s die bestaan bij mantelzorgers.

De relatie van de mantelzorgers tot de geen waarvoor zij of hij mantelzorger is waren divers. Een dochter, een zoon, een partner of een betrokken familielid.

De avond verliep in een bijzondere en open sfeer, omdat elke mantelzorger in de groep zijn eigen zorgen naar voren kon brengen, waarbij herkenning en begrijpelijk meelevend gevoel werd ervaren en ook werd uitgesproken door de andere aanwezigen.

Er ontstonden na een inleidend verhaal of tussen opmerking van onze gespreksleider interessante onderlinge gesprekken tussen alle deelnemers.

Wat mij vooral nog helder voor de geest staat, is het verhaal van Henk om middels de 3B methode een stap dichterbij te komen in het gesprek met de persoon waarvan jij mantelzorger bent. In het geval dat je de stemming van een gezicht kunt lezen, maar ook als dit moeilijk te raden valt, kun je met hele specifieke gerichte vragen toch proberen de innerlijke mens te benaderen. Door te vragen of iemand boos, blij, bedroefd of bang is. (1 B te veel zie ik nu, maar ik vermoed dat ze alle 4 OK zijn) Vervolgens kun je verder vragen en daarmee een laag dieper komen in een waardevol gesprek.

Opvallend was ook hoe verschillend mensen kunnen aankijken tegen zorgelijke ontwikkelingen van zijn of haar hulpbehoevende bewoner. Wat voor de een persoonlijk drama zou zijn, kon door een ander als verzachtend worden ervaren. Maar bovenal werd er heel respectvol omgegaan met ieders opvatting.

Wat de avond heel bijzonder maakte is de herkenbare situatie van iedere mantelzorger, waarbij een ieder in alle openheid zijn verhaal kom doen.

Dat de bijeenkomst voor herhaling vatbaar is bleek ook wel aan het einde van de avond, toen we werden gevraagd naar de ervaring van deze avond.

Alle aanwezigen gaven aan deze avond als zeer waardevol te ervaren, elk met zijn of haar accent.

Voor de volgende keer kan wellicht in de uitnodiging meer uitleg gegeven worden over de opzet en de bedoeling van bijeenkomst. Zelf heb ik de samenkomst als zeer nuttig ervaren. Enerzijds om handreikingen te krijgen voor bemoedigende mantelzorg, maar ook voor het samen gevoel in Woonzorg Zieuwent.

Geschreven door: Kees Kleijer - Mantelzorger

Ook Präötjes ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van ons aanbod, verschillende activiteiten en belevenissen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.