Skip to content
Homepage Woonzorg zieuwent
Menu
30 september 2021

De metamorfose: naar buiten kijken in het koetshuis

In 2021 wordt de pastorie verbouwd tot een sfeervol en behaaglijk pand waar onze bewoners straks op een fijne, veilige manier kunnen wonen en zorg ontvangen. We vertellen je welke bijzondere dingen we tijdens de verbouwing zoal tegenkomen.

Naar buiten kijken in het koetshuis

Het koetshuis wordt straks de ruimte waar bewoners, maar ook dorpsgenoten, samenkomen. Daar brengen ze een groot deel van de dag door. Om het daar gezellig te maken en te zorgen dat de mensen uitzicht hebben op de monumentale tuin, is het belangrijk dat er voldoende daglicht binnenkomt. Dat bracht een uitdaging met zich mee. Want voorheen was de toekomstige huiskamer een garage waar eerst de koets en daarna de auto van de pastoor geparkeerd stond. Er was geen enkel raam aanwezig. Daarom zijn er tien nieuwe vensters in het koetshuis gerealiseerd.

Hoe?

De eensteensmuur is op die plekken uitgezaagd. Om te zorgen dat het gewicht van de kap en de muur erboven opgevangen werd zijn er stalen lateien - draagbalken - geplaatst. Vervolgens zijn de houten kozijnen erin gezet, geschilderd en met een vensterbank afgewerkt. De ramen zijn zo geplaatst dat je de gebinten - de houten draagconstructie van het koetshuis - blijft zien. Aan de Harreveldseweg en tuinzijde komen zes peilkozijnen met vast glas tot aan de grond. Bij de slaapwacht een normaal kozijn. Aan de kerkzijde drie vergrendelbare draaikiepramen, zodat we de ruimte kunnen luchten. Het metselwerk aan de buitenzijde is weer mooi aangevuld volgens het metselverband, een bepaalde manier van metselen. Op een later moment worden de ramen geplaatst met hoogwaardig dubbel isolatieglas.

Ook Präötjes ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van ons aanbod, verschillende activiteiten en belevenissen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.