Skip to content
Homepage Woonzorg zieuwent
Menu
30 april 2021

Els blogt: oooh momentjes

Zorgondernemer Els Grevers blogt maandelijks over hoe eens een droom steeds meer werkelijkheid wordt. 

Ruimtes indelen en inrichten

Een van de dingen die ik leuk vind, is om me bezig te houden met de vraag hoe ik straks de verschillende ruimtes in de pastorie zal indelen en inrichten. Afgelopen maand ben ik daarom afgereisd naar Almelo. Om ideeën en inspiratie op te doen bezocht ik daar een aantal kleinschalige woonzorglocaties. Woonhuizen die vroeger bewoond werden door grote gezinnen, zijn verbouwd om deze woonvorm mogelijk te maken. Daar heb ik gekeken hoe de verschillende ruimtes praktisch en sfeervol zijn ingedeeld. Denk aan de kamers, de keuken, huiskamer, wasruimte, maar ook aan opbergmogelijkheden. De vele tips die ik heb gekregen en gezien zorgden bij mij voor diverse “oooh-momentjes”. Bijvoorbeeld hoe je met kleine details de ruimtes kunt verfraaien. De liftdeuren die creatief bewerkt zijn in de ruimte, zodat deze niet opvallen. Ook zag ik hoe je met kleurgebruik een bepaald gevoel kunt oproepen. Zoals comfortabele gele stoeltjes die zorgen voor een levendige sfeer. Daarnaast heb ik op andere gebieden ideeën opgedaan. Denk aan de mogelijkheid bewoners buiten klusjes te laten doen, zoals via tuintjes op hoogte. En ik zag hoe het werken in eigen kleding bijdraagt aan een welkom gevoel. Mooi hoe je met kleurgebruik, inrichting én medewerkers de rust kunt creëren die de mensen van huis uit gewend zijn. De rondleidingen gaven mij de bevestiging dat ik met mijn ideeën op de goede weg zit. Ik wil de eigenheid van de locatie handhaven door het benadrukken van historische details, oude, neutrale kleuren terugbrengen en de locatie makkelijk toegankelijk houden.

Ideeën zijn gevormd

Die ideeën zijn gevormd door deze bezichtigingen, de ervaringen die ik zelf op verschillende werkplekken heb opgedaan én de mooie gesprekken met de potentiële toekomstige bewoners van Woonzorg Zieuwent. Voor meer inspiratie breng ik binnenkort een bezoek aan ‘Het dementiehuis van de toekomst’, waar ze met personenalarmering, slimme technieken en bouwkundige aanpassingen het welzijn en de veiligheid voor bewoners verhogen. Ik ben benieuwd wat dat brengt. Verder overweeg ik het Breincollectief straks te laten meekijken naar de invloed van de omgeving op het gedrag en welzijn van mensen die zorg nodig hebben.

Invloed van interieur

Na de bezoeken in Almelo ben ik opgewekt naar huis gereden, met veel zin om me te ontfermen over de inrichting. Deze week wandel ik met verschillende deskundigen door het pand. Zij weten veel over de invloed van interieur op mensen met verschillende zorgbehoeften, zodat we alle mogelijkheden die er zijn goed kunnen benutten.

Zorgondernemer

Els Grevers

‘Je mag er zijn’, is ons uitgangspunt.

Ook Präötjes ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van ons aanbod, verschillende activiteiten en belevenissen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.