Skip to content
Homepage Woonzorg zieuwent
Menu
31 maart 2021

Els blogt: zorgoog

Zorgondernemer Els Grevers blogt maandelijks over hoe eens een droom steeds meer werkelijkheid wordt. 

Voorstelling maken

Het is ongelooflijk te zien welke kaalslag het sloopbedrijf in de pastorie de afgelopen tijd teweeg heeft gebracht. Vloeren zijn verwijderd, muren zijn doorgebroken en elementen die we willen bewaren zijn verzameld en opgeslagen. Daardoor ziet de pastorie er heel anders uit dan voorheen en het is ook nog lastig een voorstelling te maken van de toekomstige situatie. Om te bepalen wat belangrijk is voor toekomstige bewoners, is het wel van belang met een “zorgoog” door de kale muren en vloeren heen te kijken. Hoe? Door figuurlijk de bril van een bewoner op te zetten en regelmatig door het pand te wandelen. Aangezien elke kamer in de pastorie andere afmetingen heeft, heb ik heel wat rondjes gemaakt. Ik probeer me dan een voorstelling te maken hoe zij straks in hun appartement leven. Dat levert interessante gesprekken met de bouwmedewerkers op, want ik kijk er soms heel anders tegenaan dan zij doen.

Vaste gewoontes

Zij denken bijvoorbeeld dat het niet uitmaakt of een stopcontact links of rechts in het appartement zit. Maar ik leg dan uit dat het voor een bewoner heel belangrijk is waar het lichtpunt zit. Stel: iemand wil vanuit zijn of haar bed zelf het nachtlampje uit kunnen doen. Dan moet dat mogelijk zijn. Iedereen heeft zo zijn of haar vaste gewoontes. Wij willen de bewoners daarin zo veel mogelijk tegemoet komen. Met elkaar als verschillende vakmensen komen we tot iets moois. Dat geldt ook voor de algemene ruimtes in het pand. Hoe richten we de keuken praktisch in en hoe maken we het toegankelijk én veilig voor de bewoners? Ik onderzoek wat de toekomstige bewoners wenselijk vinden. Tijdens de bezoekjes en telefoontjes krijg ik een indruk van hun behoeften. Het oproepen van oude herinneringen krijg ik vaak terug. Dat vertalen we bijvoorbeeld naar het handhaven van de schouwen met een sierhaard en het hergebruiken van oude kasten. Ik neem mee wat kan en geef aan wat uitgezocht moet worden. Die zoektocht geeft ruimte. Voor nu zet ik mijn bril even af om te dromen hoe Woonzorg Zieuwent er straks uit komt te zien.

Zorgondernemer

Els Grevers

‘Je mag er zijn’, is ons uitgangspunt.

Ook Präötjes ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van ons aanbod, verschillende activiteiten en belevenissen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.