Skip to content
Homepage Woonzorg zieuwent
Menu
24 november 2022

Henk van de Berg

Als geestelijk verzorger (dat is de gebruikelijke term, maar ik zeg liever specialist zingeving en levensvragen) put ik uit de rijke bronnen van de oosterse en westerse spiritualiteit en mystiek. Ik richt mij vooral op het verhelderen van gevoelens.

Levensvragen en zingeving

De imposante pastorie begint voor mij inmiddels een vertrouwde plek te worden. Bewoners die enthousiast groeten, vrijwilligers die de koffie klaar hebben, zorgprofessionals die me even aanschieten, het voelt altijd heel welkom om zo ontvangen te worden. Ik kom dan als geestelijk verzorger. Anders dan de vroegere eerwaarde bewoners, is een geestelijk verzorger niet voor het geloof, maar meer voor levensvragen en zingeving. Dat het dan af en toe ook over geloofsvragen gaat is logisch.

De bewoners zijn als bomen die werden verplaatst. Opletten dat de wortels niet beschadigen en veel water geven. Met andere woorden, veel goede zorg en aandacht geven en oog houden voor de traditie waar iedereen uit voortkomt. Verhuizing zorgt vaak voor stress, waardoor oude pijn weer aan de oppervlakte kan komen. Ook kan een nieuwe fase van de ouderdom zich aandienen, met gevoelens van verwarring en ontheemd zijn. Hoe welkom is dan een geoefend luisterend oor.

Rondom de bewoners staat een beschermende kring van mantelzorgers, vrijwilligers en zorgprofessionals. Ik ben ook voor deze kring beschikbaar om mee te denken, advies en scholing te geven en aan te horen waar het soms schuurt. De tafelgesprekken met vrijwilligers en mantelzorgers ervaar ik als heel positief.

Ik ben al met al bijzonder dankbaar dat ik mijn steentje bij mag dragen in de zorg en aandacht voor onze bewoners en allen die om hen heen staan.

Meer over Henk en de mogelijkheden die hij kan bieden vind je op willemlevensvragen.nl

Ook Präötjes ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van ons aanbod, verschillende activiteiten en belevenissen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.