Skip to content
Homepage Woonzorg zieuwent
Menu
31 maart 2021

Herinneringen aan de pastorie: de tuin

Met de komst van Woonzorg Zieuwent krijgt de pastorie straks weer een mooie functie. Wij zijn nieuwsgierig naar wat zich in dit bijzondere gebouw eerder heeft afgespeeld.

Pastorietuin

Niet alleen het gebouw, maar ook de naastgelegen pastorietuin is bijzonder. Vroeger vooral een plek waar de pastoor kon brevieren (rozenkrans bidden). ‘Daar mocht je als gewone burger niet komen’, vertelt Henri Waalderbos. En dat maakte het juist spannend om er af en toe een kijkje te nemen. ‘Onderweg naar de lagere school klommen we stiekem over het hek om appels uit de boomgaard te stelen. Een paar keer zijn we gesnapt. De pastoor kwam toen bij ons thuis verhaal halen.’ Alleen tijdens de jaarlijkse sacraments- processies waren de inwoners van Zieuwent welkom in de tuin. Jos Kolkman herinnert zich nog hoe hij meeliep als misdienaar. ‘‘Ik droeg de emmer met wijwater en de wijwaterkwast, waarmee de aanwezigen werden gezegend. Voor ons strooide een hele rits bloemenmeisjes de bloemblaadjes uit over de tuinpaden. Achter ons liep de pastoor met de monstrans, een gouden houder waarin de hostie werd getoond, en gevolg.’

Hof van Lof

‘Een mooie ommezwaai’ vindt Jos dat de tuin straks open is voor iedereen. Jan Nijenhuis, één van de vrijwilligers die de tuin onderhoudt, legt uit wat er te bewonderen is. ‘Een van de mooiste plekjes vind ik de “Hof van Lof”. Een symbolische tuin met planten en kruiden die bloeien gedurende een periode van het kerkelijke jaar, van advent tot allerzielen. Paars is bijvoorbeeld de kerkelijke kleur van de vastentijd, dus op dit moment staat de Helleborus in bloei. In aanloop naar Pasen - waarvan geel en wit de kleuren zijn - floreren onder andere de narcissen en Stermagnolia.

Heilige Stefanus

De rode pioenen bloeien met Pinksteren. Tevens is elke gekoppeld aan een heilige. Stefanus, de eerste martelaar in de Katholieke Kerk, wordt bijvoorbeeld herdacht op tweede kerstdag en gesymboliseerd door de rode takken van de Siberische kornoelje.’ Ook kenmerkend voor de tuin is de willekeur aan bomen. ‘Daar zitten unieke exemplaren tussen, zoals de honingboom, tempelboom en de Liriodendron, waarvan de bloemen een tulpvorm hebben.’ Ook zie je er bomen terug die herkenbaar zijn voor deze streek. Denk aan lindebomen, beuken en eiken. ‘De meeste bomen zijn direct na de bouw van de kerk, nu ruim 120 jaar geleden, gepland. Dus er sneuvelt ook wel eens wat. Een rode beuk en treurwilg hingen afgelopen zomer uit het lood. Daarvoor hebben we inmiddels nieuwe jonge bomen aangeplant.’

Ook Präötjes ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van ons aanbod, verschillende activiteiten en belevenissen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.