Skip to content
Homepage Woonzorg zieuwent
Menu
30 april 2021

Herinneringen aan de pastorie: het Zwaluwnüs

Met de komst van Woonzorg Zieuwent krijgt de pastorie straks weer een mooie functie. Wij zijn nieuwsgierig naar wat zich in dit bijzondere gebouw eerder heeft afgespeeld.

Vele uren doorgebracht

Bijna iedereen in Zieuwent zal er weleens binnen zijn geweest. Want vroeger is door allerlei verenigingen dankbaar gebruik gemaakt van deze plek, zoals Carnavalsvereniging “de Kniepwörme”, de Katholieke Plattelandsjongeren (KPJ) en de EHBO. Ook Jos Kolkman heeft er in zijn jeugd vele uren doorgebracht. ‘Ik was voorzitter van de KPJ en op vrijdagavond organiseerden we er van alles voor jongeren van 18+. Wij wilden voor deze groep wat doen omdat het zo belangrijk was dat we elkaar konden ontmoeten.’ Dat gold ook voor de iets jongere generatie. Voor kinderen van 14 tot en met 16 waren er de Greune Zwaluwen die op andere momenten samen kwamen.

De stoppen eruit

Pastoor van den Hengel juichte dat ook toe en kwam er vaak even gezellig bij zitten en een biertje mee drinken. ‘Soms zaten we wel met veertig man binnen in die kleine ruimte.’ Wilhelmien Heukshorst, destijds huishoudster in de pastorie, weet dat ook nog. ‘Als er weer eens een activiteit was en ik de wasmachine aanzette, vlogen de stoppen eruit.’ De activiteiten varieerden van droppings en creatieve dagen, tot voorstellingen en vieringen met kerst en carnaval. Ook werd er weleens een jongerenmis gehouden. ‘Soms nodigden we sprekers uit over thema’s die de leden interessant vonden, zoals transcendente meditatie en seksuele voorlichting.’ Straks zal het er een stuk rustiger aan toegaan in het Zwaluwnüs, waar op dit moment een tweepersoonsappartement voor ouderen wordt gecreëerd. ‘Mooi dat de plek opnieuw een waardevolle invulling krijgt. Gelukkig zijn er inmiddels andere plekken in Zuwent waar de jongeren elkaar nog steeds treffen.’

Ook Präötjes ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van ons aanbod, verschillende activiteiten en belevenissen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.