Skip to content
Homepage Woonzorg zieuwent
Menu
30 augustus 2021

Els blogt: informatie op maat

Zorgondernemer Els Grevers blogt maandelijks over hoe eens een droom steeds meer werkelijkheid wordt.

Informatiesysteem

'De bouwvak zit er bijna op. Binnenkort komen alle vaklieden weer naar Woonzorg Zieuwent om verder te werken aan de kleinschalige woonzorglocatie die steeds verder vorm krijgt. In de periode dat het op de bouw wat rustiger was heb ik de tijd genomen om een aantal zaken uit te werken. Eén van die dingen is het informatiesysteem. Een informatiesysteem? zul je misschien denken. Wat is dat? Dat is een systeem waarin alle belangrijke informatie over de bewoners wordt opgeslagen, zoals interesses, wensen met betrekking tot eten en drinken, iemands levensgeschiedenis, gezondheid en mobiliteit. Op het moment dat iemand bij ons komt wonen gaan we in gesprek met de bewoners en eventueel mantelzorgers en andere naasten om dit goed vast te leggen. Met deze informatie kunnen de medewerkers en vrijwilligers zorgvuldig en met plezier hun werk doen en de zorg en aandacht geven die iemand nodig heeft. Via het systeem maken we helder wie wat wanneer ontvangt, zodat ik de gegeven zorg kan administreren en factureren.

Genieten kan wel degelijk

Met het informatiesysteem wil ik ook de familie en vrienden van de bewoners betrekken. Mensen die om de hoek wonen kunnen gewoon binnenlopen. Naasten die verder weg wonen kunnen via het systeem zien wat hun geliefde zoal meemaakt bij Woonzorg Zieuwent. Zo kan iedereen toch dichtbij zijn en meeleven. We leggen belangrijke momenten vast. Hoe gaat het met de bewoner? Voelt hij of zij zich thuis? Wat gebeurt er achter de schermen bij Woonzorg Zieuwent? Wat doet hij of zij zoal? Daarbij gaat het niet alleen om de zorg, maar ook om de ‘geluksmomentjes’ die de bewoners beleven. Want bij Woonzorg Zieuwent gaat het erom dat iemand, in een fase die moeilijk kan zijn, nog kan genieten van de levensjaren die gegeven zijn. Veel mensen denken dat ouderen die niet meer thuis kunnen wonen niet meer kunnen genieten. Daarom werd ik zo geraakt door de 22-jarige Teun Toebes die, tijdens een uitzending van de talkshow Op 1, vertelde hoe hij in een verpleeghuis samenwoont met mensen met dementie. Net als hij wil ik laten zien dat ‘genieten’ wel degelijk kan!

Behoeften en wensen bewoners centraal

Ik heb door de jaren heen met verschillende systemen gewerkt. De kunst is om nu het juiste systeem te kiezen en in te voeren dat past bij een kleinschalige woonzorglocatie. Uiteraard houden we daarbij rekening met de privacywetgeving. Daarvoor heb ik advies ingewonnen bij mensen die hier veel van weten. Met leveranciers heb ik gesproken over hoe ik het systeem wil inrichten. Nu ben ik op zoek naar degene die het kan bouwen naar mijn wensen, zodat we straks kunnen werken met een informatiesysteem waarbij de behoeften en wensen van bewoners centraal staan.'

Zorgondernemer

Els Grevers

‘Je mag er zijn’, is ons uitgangspunt.

Ook Präötjes ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van ons aanbod, verschillende activiteiten en belevenissen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.